tankar, Funderingar och frågor om att köpa häst

Ju mindre erfaren man är av islandshästar desto viktigare är det att köpa en häst som har fått en bra utbildning och har en stabil grund, även om det innebär att man lägger extra pengar på inköpet av själva hästen. Fråga dig själv om du har erfarenheten att rätta till och uppfostra en häst som ev har hanterats fel, inte har grunderna på plats eller har ytterligare behov av hjälp för att utvecklas? Om du inte har det så kommer du antagligen behöva ta hjälp av någon som kan för att reda ut problemen. Vad kommer det att kosta i tid och pengar? Om man då istället investerar ifrån början i en häst som har fått en riktigt bra uppväxt och som blivit hanterad och tränad på ett sådant sätt att den har utvecklat en förståelse för människan och vad vi ber den om så sparar man in mycket i både tid och pengar även om den första utgiften blir lite större.

Hur mycket det kommer kosta dig att ha häst under ett år. I de kostnader ska ingå foder, uppstallning, hovslagare, vaccinationer, tandraspning, avmaskning, vetrinärvård, försäkring, osv. Ta sedan detta gånger antal år som hästen är så kan du räkna ut dess verkliga värde ifall den fått alla sina behov tillgodosedda... Om den är billigare så går säljaren med förlust eller så har man inte tillgodosett alla hästens behov, ofta är det just i utbildningen av hästen man har sparat in. Till detta ska för uppfödaren också läggas kostnader för själva betäckningen (ofta 15-20 000:-) samt alla avgifter för att få hästen korrekt registrerad. När man gör den här ekvationen inser man snabbt att det inte är rimligt att förvänta sig att en utbildad "skogsmulle" som är snäll i all hantering och har bra tölt ska kosta max 30 000:- som det söks efter i många annonser. Blåsbotorpets hästar är dyrare för de har fått alla sina behov tillgodosedda samt fått en riktigt bra utbildning för att ha en stabil grund att bygga vidare på.

Det finns ett stort antal hästar ute på marknaden idag som alla lovar fantastiska hästar. Men många spekulanter har blivit besvikna när de provrider dessa och märker att de inte alls är som beskrevs i annonsen. Jag är mycket noga med att beskriva mina hästar exakt som de är för att spara tid för både köpare och mig själv. Därför kan du förvänta dig att det som står i annonsen också gäller på den här gården. Många frågar också efter en äldre häst eftersom de förutsätter att den är mer erfaren och välutbildad, vilket inte alltid är fallet.

En häst som har behandlats rätt ifrån början och fått en gedigen grundutbildning av en erfaren tränare blir snabbt mer välutbildad och stabil än en äldre häst som en mindre erfaren ryttare "åkt på". Dvs en 4-5 åring kan vara mer utbildad och stabil än en 8-10 årig häst, beroende på vem som tränat den. Det enda sättet att bli säker på sin sak är att provrida och träffa hästen

En häst är en häst är en häst brukar man ju säga men sanningen är att varje häst är unik och de har olika personligheter och kapacitet. Därför kostar inte alla hästar lika mycket. För även om en häst är en häst är en häst så är de alla olika.

Idag har många tanken att de vill ha en häst som är över 140cm i mankhöjd. Vår ras är en mindre och kraftigt byggd häst och jag hoppas att så förblir. För själva konstruktionen av denna fantastiska häst har gett just de egenskaper som vi uppskattar så mycket. Försök inte göra den till en "storhäst" oavsett hur lång du är och hur mycket du väger eller om du har ridit storhästar i hela ditt liv. "Small horse, BIG ride", och det ska vi bevara.