Om blåsbotorpet

Blåsbotorpets Islandshästar avlar och föder upp islandshästar av hög kvalitet. Målet är att föda upp harmoniska individer med väl separerade gångarter, lätt för tölten och som är trygga att rida och hantera. Kort sagt sådana hästar som många kunder med mig, vill rida. Vi säljer till största delen inridna hästar med baktanken att om de har en stabil grund att stå på när de lämnar gården finns det goda förutsättningar för en fortsatt problemfri tillvaro för både köpare och häst, vilket leder till min tanke att "En god affär är bra för alla", dvs kund, häst och säljare.
 

Verksamheten består av avel, uppfödning och inridning samt träning av islandshästar. På gården finns det vanligtvis hästar till salu i olika åldrar och som har kommit olika långt i sin träning. Vi har ingen inackordering eller turridning.

Tankar om hästhållning
Gårdens hästar får leva och växa upp i ett, för en islandshäst, någotsånär naturligt hästliv. Varje år så tar jag minst två föl, så att de har en lekkamrat att växa upp med. Under uppväxten och framöver så går de i hjordar med hästar i alla åldrar och rang, på så stora ytor som möjligt, och fostras därför av varandra i socialt betéende inom hjorden. De har ett gott liv genom att leva ett hästliv, i så stor utsträckning som möjligt.

Fölen lär sig hanteras, ledas och verkas men blir aldrig "gullade" med. Ett och två-åringar blir ytterligare hanterade. På hösten när de är tre år gamla börjar de marktränas och ridas in under 6-8 veckor. Sen får de en viloperiod över vintern innan de åter fortsätter sin träning  och lär sig grunderna. När en häst har sin grundutbildning på plats kan den oftast ridas av det stora flertalet utan problem.

Alla hästar vaccineras, avmaskas och verkas naturligtvis regelbundet och går för det mesta i lösdrift men i perioder av träning och hantering så får de komma in i stallet och stå på box. Hästhållningen är ekologisk eftersom höet odlas på mina egna eller arrenderade marker i gårdens närhet och gödslas med gårdens gödsel.

Hästarna växer upp till trygga och lugna individer som i de flesta fall är lätta att hantera och rida in.